mardi 18 novembre 2008

Violèncias a las femnas


Sagèl editat per Amnesty International


Benlèu o avètz entendut : en França, lo nombre de femnas tugadas en 2007 dins l’encastre de las violéncias conjugalas a augmentat : 166 victimas, contra 25 òmes…


Dins lo mond, la violéncia domestica seriá la principala causa de mòrt o de prejudici a la santat de las femnas entre 16 e 44 ans, mai importanta que lo cancre, la malària o los accidents de la rota : al mens una femna sur tres es estada batuda, violada o maltractada d’un autre biais, al mens un còp dins sa vida, lo mai sovent per un de sa familha.


Qualques chifras que fan fremir e que son a l’escala de la planeta :

- las MST tòcan las femnas 5 còps mai que los òmes

- cada jorn 1 600 femnas en jasilha morisson, una cada minuta

- 2 000 000 de drolletas de 5 a 15 ans son liuradas cad’an a la prostitucion.

- 140 000 000 de filhetas e de jovas femnas an subit l’excision.

- pas luènh d’una femna sus doas es estada maltractada a un moment de sa vida per son companhon.

- una femna prensa sus quatre es maltractada

- 5 000 femnas et filhas son tugadas cada annada, per rason « d'onor », generalament per lo desonor d’èstre estada violada. 1 000 sonque per lo Pakistan.

- 4 000 000 de femnas e de filhetas son compradas o vendudas cada an a un marit, un proxenèta o un mercand d’esclavas.


La femna, la maire, l’amanta… òmes enqueredors, violaires, jaulièrs, machos de tota mena… avètz ja soscat a çò que seriá un mond sens femna ?
Femna. Una votz que crida al mitan de las guèrras dels òmes, un agach escapat de la masca pesuga de la burka, una man que para cap a l’enfant arrancat per la furia dels òmes, un buf d’aucèl portaire, pertant, de vida e d’esperança…



3 commentaires:

estève a dit…

Vaqui d'infos que fan freg dins l'esquina.....e cal parlar e tornar parlar per lo far saupre al mond......òsca de lo dire aqui e òsca per aquel blòg que dona una polida lutz sus la lenga nòstra e sus ton biais d'agachar la vida.....soi ja lo fan N°1 del "Cant de l'ochava".

Sylvie Berger a dit…

Mercè l'Estève, ara caldrà ensajar de te pas decebre !

estève a dit…

As de trabalh per me decebre, amiga !!!!